Земетресението в Италия повдигнало земята с 15 см

Земетресението в Италия повдигнало земята с 15 см
На 20 и 29 май Северна Италия беше разлюляна от трусове с магнитуд съответно 6 и 5,8 по скалата на Рихтер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Земетресението, което разтърси с 6 по скалата на Рихтер италианската област Емилия–Романя на 20 май, е издигнало земната повърхност с 15 см, обяви италианският геолог Стефано Салви.

Данните от сателитите показват, че вторичният трус от 29 май, който беше малко по-слаб, е вдигнал земното равнище с 11 см, заяви пред журналисти в Рим специалистът по сателитно наблюдение на земетръсни зони, предаде АФП, цитирана от bTV.

На 20 и 29 май Северна Италия беше разлюляна от трусове с магнитуд съответно 6 и 5,8 по скалата на Рихтер, като епицентровете на двата труса бяха отдалечени само на няколко десетки километра един от друг. Двете земетресения взеха общо 25 жертви.

„Интересното е, че издигането на земята продължава дори след земетресението, само че много бавно“, уточни Салви.

„Двата земни труса не са изненадващо събитие предвид картата на сеизмичния риск в Италия, въпреки че не можеше да се предвидят“, каза колегата му Алесандро Амато.

„От 2005 до 2012 г. сме регистрирали 85 350 земни труса на територията на страната“, обясни Амато, отбелязвайки, че по-голямата част от тях изобщо не са усетени от населението, а около 10% са били с магнитуд над 2,5.

Само в областта Емилия-Романя от 20 май до днес са регистрирани 1827 труса, допълни Амато.

Двете силни земетресения и последвалите ги вторични трусове причиниха щети за няколко милиарда евро в областта, а близо 15 000 души бяха принудени да напуснат домовете си.

#земетресение #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници