ООН призова за допълнителни средства за сирийските бежанци

ООН призова за допълнителни средства за сирийските бежанци
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

ООН призова страните донори на Сирия да поемат ангажимент за осигуряване на допълнителни над 4,6 милиарда долара за подпомагане на сирийските бежанци в съседни страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Сирийските бежанци и регионите, които ги приемат, повече от когато и да е имат нужда от нашата подкрепа", заяви Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците, на международна конференция за Сирия, провеждаща се днес в Хелзинки. ООН и около 240 партньори (страни донори, неправителствени организации и международни институции) представиха официално в столицата на Финландия План за регионална помощ за бежанците.

Той ще е в сила през 2017 г. и 2018 г. Планът цели финансирането и организирането на международна помощ за 4,7-те милиона бежанци от Сирия, които сега са в Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет. Помощта ще е и за регионите, които ги приемат. Освен допълнителните над 4,6 милиарда долара за оказване на помощ на тези бежанци и на приемащите ги райони, ООН смята, че са необходими и 3,4 милиарда долара за настоящата година за хуманитарна помощ за 13,5-те милиона сирийци, останали в страната си.

Те често пъти се намират в обсадени населени места и са лишени от храна, жилища, грижи и достъп до образование. "Страданието на сирийския народ не намалява. Наложително е ние да ускорим нашите колективни усилия за 13,5-те милиона мъже, жени и деца, останали в Сирия, които имат спешна нужда от хуманитарна помощ и от защита", заяви на конференцията ръководителят на хуманитарните операции на ООН Стивън О'Брайън.


#ООН #Сирия #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници