Атина очаква рестарт на преговорите с кредиторите в четвъртък

Атина очаква рестарт на преговорите с кредиторите в четвъртък
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Тревога цари в Атина с оглед на планираната за четвъртък среща на Еврогрупата, на която гръцкото правителство очаква "зелена светлина" за рестартиране на преговорите с кредиторите, информират електронните издания, пише БТА. В. "Имерисия" определя ситуацията като "мъглява" и "неясна" за изхода от тази среща, пише 24 часа.

Гръцката страна иска принципно споразумение с кредиторите, които се оттеглиха заради неизпълнени от Атина ангажименти. Агонията на управляващите обаче се удължава и тя ще продължи до 20 февруари, когато Еврогрупата отново ще бъде свикана, за да бъде доведена до край очакваната от кредиторите втора оценка по изпълнението на гръцката спасителна програма, която е условие за продължаване на външното финансиране, смята в. "Катимерини", представяйки този интервал от време до февруари като "трилър" за кабинета Ципрас.

Най-доброто, което гръцката страна трябва да очаква от срещата вдругиден, е едно решение за рестартиране на преговорите, предполага вестникът. От своя страна, в. "Нафтемборики" алармира, че във връзка с тази втора оценка по спасителната програма кредиторите са увеличили натиска си върху Гърция. Вестниците поместват германски реакции по взетото вчера от еврозоната решение, с което се деблокира временно "замразеното" облекчаване на гръцкия дълг. То бе одобрено през декември от валутния съюз в замяна на реформи, но после бе спряно под натиска на Германия след изненадващото оповестяване преди Коледа от Атина на социални мерки.

Според германски публикации в гръцкия печат Атина е получила в крайна сметка облекчения за дълга, които имат краткосрочен характер, но все още оставал без отговор въпросът дали МВФ ще участва в текущата трета спасителна програма за Гърция. Изданието Нюз.ин цитира данни на гръцката статистическа служба, които показват, че държавният дълг на Гърция през третото тримесечие на миналата година е възлязъл на 311,16 млрд. евро в сравнение с 303,193 млрд. евро през същото тримесечие на 2015 г. През второто тримесечие на 2016 г. този дълг е бил 315, 292 млрд. евро.


#Атина #тримесечие #Гърция #Еврогрупата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници