15% от софиянци ще плащат по-високи данъци за домовете си

15% от софиянци ще плащат по-високи данъци за домовете си
Според изготвения проект, който предстои да бъде обсъден, презонирането ще засегне около 15% от собствениците на имоти в София. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът Дончо Барбалов.

Според изготвения проект, който предстои да бъде обсъден, презонирането ще засегне около 15% от собствениците на имоти в София – близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици, предаде Money.bg.

„Поетапното въвеждане на новите зони, ако бъдат приети, ще засегне районите, където има преминаване през повече от една зона“, каза Барбалов.

Преди година въвеждането на ново зониране в София претърпя провал и доведе до оставката на тогавашния зам.-кмет по финансите Минко Герджиков. Барбалов в сряда представи резултатите от работата на комисията за уточняване на критериите за зонирането в столицата.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имот при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново стрителство – около 40 лева за същия размер жилище.

В една от обхванатите зони – Горна баня, ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв.м имот „ново строителство“.

Заместник-кметът посочи, че основа за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

„В него са описани границите на зона „Център“, каза заместник-кметът. Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 г. досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души, или представлява 18,5 процента от населението на страната. От инвестираните средства за метро са дадени 1,37 млрд. лв.

В подготвения вариант са отчетени законовите постановки, направените инвестиции, границите между зоните чрез естествени делители, плавното нарастване на размера на данъчните задължения от центъра към периферията.

„Предложенията на работната група не обхващат големите жилищни райони на града като „Младост“, „Надежда“, „Люлин“, „Дружба“, както и други“, посочи Барбалов.

Предишното зониране, претърпяло неуспех, бе направено в края на 2010 г. и отменено през 2011 г. Тогава към кварталите от Първа зона се включиха и кварталите „Банишора“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, жк „Сердика“, жк „Иван Вазов“, кв. „Кривата река“, участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара.

Към Втора зона се включиха кварталите „Драгалевци“, „Симеоново-север“, вилна зона „Малинова долина“, вилна зона „Малинова долина–Герена“, кв. „Княжево“, вилна зона „Киноцентъра – Трета част“, „Младост 3 и 4“.

#Дончо Барбалов #презониране #зони #квартали #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници