Nokia 808 PureView в България до края на месеца

Nokia 808 PureView в България до края на месеца
A A+ A++ A

Днес се състоя българската премиера на камерафона Nokia 808 PureView и по време на нея научихме, че продажбите на устройството в страната ще започнат в близките две седмици, т.е. до края на месеца. Ще го предлагат всички оператори, но от Nokia не споделиха цената, на която да го очакваме. Иначе специално за премиерата от Финландия беше дошъл Веса Ютила, който отговаря за маркетинга на смартфоните на Nokia (Lumia и Symbian) в глобален мащаб. Той изтъкна основните предимства на технологията PureView, която за първи път намира място в комерсиален продукт и това е 808 PureView.

Както вече писахме след представянето на телефона на мобилния конгрес в Барселона, фактът, че телефонът разполага с 41MР сензор с размери, почти близки до тези на безогледален фотоапарат със сменяема оптика (доближава се до този в серията Nikon 1), не е най-важният. По-важен е начинът, по който се използват тези пиксели за получаването например на 5МР снимки с огромно количество детайли и без цветен шум дори и при слаба осветеност. Освен сензора за крайния резултат принос има изключително прецизната оптика Carl Zeiss, която заради малките размери е по-качествена дори и от тази в много професионални обективи и специално разработени от Nokia алгоритми.

Алгоритмите идват на помощ при активирането на технологията за oversampling на пикселите. Това означава, че при снимане със стандартна резолюция всеки пиксел в изображението се получава чрез комбиниране на информацията от седем съседни пиксела. При снимане с много висока резолюция (като например 38МР, максимално постижимите ефективни пиксели), след като е заснето изображението, то може да бъде мащабирано, обработено и изрязано, за да се разкрият невиждани детайли. Интерфейсът на камерата е оптимизиран и предлага и достъп до повече функции, които ще бъдат оценени от желаещите да експериментират. Така например има опция за bracketing, с която един обект се заснема в няколко кадъра с различна експозиция. След това снимките могат да бъдат комбинирани в една за създаването на HDR кадър. Добавена е и опция за снимане през определен интервал от време - така се получават time lapse клипове. Впечатли ни и възможността за контрол на вградения ND филтър - при включване могат да се правят снимки с дълга експозиция дори и през деня, без кадърът да прегори.

Камерафонът разполага и с възможността да записва Full HD видео с четирикратно мащабиране без загуба в качеството (повече при снимане в по-ниска резолюция) и запис на звук със CD качество чрез технологията Nokia Rich Recording. Nokia 808 PureView предлага и технологията Dolby Headphone, която трансформира стереозвука в персонално surround sound изживяване през каквито и да е слушалки, и Dolby Digital Plus за 5.1-канален звук през HDMI изхода. Останалите характеристики на камерафона включват ксенонова (2 пъти по-мощна от тази в N8) и LED светкавица, 4" AMOLED ClearBlack дисплей с резолюция 640 х 480 пиксела, извито Gorilla стъкло, 16GB вградена памет и слот за външна, NFC чип, HDMI изход, FM трансмитер, процесор с честота 1.3 GHz и два 3D ускорителя, единият от които се грижи за камерата.

На събитието видяхме и някои от аксесоарите за смартфона като универсалното USB зарядно Nokia DC-16, което има батерия с капацитет 2200 mAh и може да се използва за зареждане в движение. Показани бяха още компактен статив за камерафони (HH-23) и силиконов калъф (CC-3046), който разполага с предпазител за камерата на 808 PureView. Това е полезно, защото обективът на камерафона е постоянно открит.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници