Служители в музей и колекционер на съд за кражба на ценности

Служители в музей и колекционер на съд за кражба на ценности
БГНЕС
A A+ A++ A

Две служителки на музея „Освободителна война“ в Бяла и колекционер от Ямбол бяха изправени днес пред съда по обвинение в кражба на музейни експонати, като щетата се оценява на 467 334 лв.

Обвинението е срещу Димитрина Мангова, Татяна Йорданова и Тошко Станев и касае периода от началото на 2008 г. до 03.10.2013 г., информира БГНЕС.

Отнася се за откраднати две пушки Крънка, две карабини Бердана, пушка Бердана, различни униформи – със снаряжение и оръжие, параходен фенер, 11 броя пики - улански, хусарски, кирасирски и казашки, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри и др. Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай според обвинението, а при двете служителки на музея има и престъпление по служба.

Оръжията и униформите, които са откраднати, са от времето на Руско-турската освободителна война и са дарение от Русия и Румъния.

Според обвинителния акт в началото на 2008 г. Тошко Станев е посетил музея в Бяла и се запознал с двете служителки. Разгледал е изложените оригинални униформи, оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има единични бройки само в големите руски музеи. Това се отнасяло за униформите и пиките, тъй като същите се съхранявали трудно. Преценил, че могат да бъдат продадени на частни колекционери, тъй като били голяма рядкост в Русия. Тошко предложил на двете обвиняеми заедно да откраднат част от изложените експонати и да ги подменят с други, които той щял да им осигури. Срещу това им предложил определена сума пари и те се съгласили.

Тошко С. започнал да идва в музея в гр. Бяла, като носел вещи, необходими за подмяната. Оригиналните вещи били изнесени от музея от обвиняемите, а на тяхно място в експозицията били поставени имитации, подобни вещи с лошо качество или просто не било поставено нищо.

Липсата на експонати била установена при проверката от 12.09.2013 г., извършена в музея от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата.

Делото в Русенския окръжен съд днес обаче беше отложено, тъй като единият от защитниците не успя да са яви поради служебни ангажименти, а обвиняемият Тошко Станев не е получил в законноустановения срок документите по делото. 

 

#служителки #колекционер #кражба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници