Турският парламент прие на първи тур президентската форма на управление

Турският парламент прие на първи тур президентската форма на управление
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Турският парламент одобри на първи тур пакет от конституционни реформи, които въвеждат президентска форма на управление, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Депутатите завършиха обсъждането и гласуването на пакета от 18 поправки на конституцията, всяка от които получи достатъчна подкрепа (над 330 гласа). За да бъде потвърден резултатът, е необходим още един тур, който се очаква не по-рано от сряда. Ако конституционните реформи получат подкрепа от поне 330 гласа в 550-членния парламент, те ще бъдат подложени на национален референдум. Депутатите от Народнорепубликанската партия не участваха в част от гласуването, информира Би Ти Ви, цитирана от 24 часа.

Прокюрдската Демократична партия на народите бойкотира гласуването от самото начало в знак на протест срещу арестуването на 11 нейни депутати, включително двамата съпредседатели, обвинени в подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК). Според президента Реджеп Тайип Ердоган промените ще донесат на страната силно лидерство и ще попречат на завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото.

Главните опозиционни сили Народнорепубликанската партия и прокюрдската Партия на националистическото действие се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм.


#управление #реформи #ПКК #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници