В Сирия ползват деца като жив щит

В Сирия ползват деца като жив щит
По думите на децата военните ги принуждават да седят на броните на танковете, за да попречат на нападенията от страна на опозицията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Деца като жив щит се използват в Сирия, съобщиха от ООН.

Световната организация се позова на свидетелства на множество сирийски деца, които обвиняват правителствените военнослужещи, че се прикриват с тях от въоръжената опозиция, предаде bTV.

По думите на децата военните ги принуждават да седят на броните на танковете, за да попречат на нападенията от страна на опозицията.

Това се посочва в доклад, подготвен от специалния представител на ООН по защита правата на децата при въоръжени конфликти.

В доклада също така се съобщава за деца, загинали при мъчения и при масови убийства от въоръжените сили, верни на президента Башар Асад.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя наблюдателите на международната организация да получат достъп до местата на сраженията.

Бан подчерта, че „интензивните военни операции“ на правителствените войски в град Хомс и изпращането на хеликоптери в други градове са довели до многобройни жертви сред цивилното население.

Местните жители и правозащитници посочват, че правителствени бойни хеликоптери и танкове обстрелват позициите на бунтовниците в град Хефа. Това е 30-хиляден град в близост до границата с Турция.

По-рано посредникът на международната общност Кофи Анан също настоя невъоръжените военни наблюдатели от мисията на ООН да бъдат допуснати до града.

#Сирия #деца #жив щит #ООН #Бан Ки-мун #генерален секретар на ООН #Кофи Анан #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници