Разпитаха наследника на "Самсунг" за скандала около Гън-хе

Разпитаха наследника на "Самсунг" за скандала около Гън-хе
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Наследникът на южнокорейската империя "Самсунг груп" Ли Джае-Йон се върна днес у дома след маратонски разпит във връзка с разследването на гигантския корупционен скандал, който свали от поста президентката Пак Гън-хе, предаде Франс прес, цитирана от БТА. През уикенда следователите ще решат дали да настояват за ареста на човека, който ще наследи водещия концерн, за корупция и злоупотреба с власт, обясни говорителят на независимия им екип Ли Кю-чул. Според прокуратурата въпросът вероятно ще бъде решен в неделя, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Ли Джае-йон - вицепрезидент на "Самсунг електроникс", син на президента на групата "Самсунг" Ли Кун-хи и внук на нейния основател, бе разпитван 22 часа по повод подозрения в корупция. През това време притежателят на 6,2 милиарда долара получи за обяд петдоларово комплексно меню в кутия и нямаше възможност да поспи, отбелязва Ройтерс. Излязъл тази сутрин от офиса на разследващата комисия с изпито от умора лице, той не отговори на журналистическите въпроси, отбелязва АФП. В сряда комисията заяви, че Ли Джае-йон официално е смятан за заподозрян във връзка с шумния корупционен скандал около Чхое Сун-сил, близка приятелка на южнокорейската президентка от 40 години насам, пише 24 часа.

Чхое в момента е изправена пред съда по подозрение, че е била в състояние да влияе върху вземането на решения от правителството и е използвала връзките си с държавния глава, за да изнудва големи компании за пари и услуги, присвоявайки голяма част от астрономическите суми. "Разпитът (на Ли Джае-йон) продължи дълго време, тъй като имаше много неща да се проверят заедно с него, както и противоречия" между неговата версия и тази на следователите, добави говорителят. Възможно е да бъдат арестувани и още трима ръководители на "Самсунг", добави той. Над 10 души са арестувани досега по случая, включително Чхое и нейната племенничка, бивши министри на културата и на социалната политика, бивш шеф на президентския кабинет и университетски професор, уточнява АФП. "Самсунг" е концернът, показал се най-щедър и дарил за фондациите на Чхое 20 милиарда вона (17 милиона долара). Компанията е обвинена и в други плащания в полза на Чхое.

Следователите разпитват от месеци Ли Джае-йон и други шефове от "Самсунг", за да установят дали групата е подкупила Чхое и Пак, за да получи от правителството "зелена светлина" за миналогодишното сливане на две дъщерни фирми на "Самсунг груп" - "Чейл индъстрис" и "Самсунг Си енд Ти". Инвеститори отправиха тогава критики, твърдейки, че това сливане увеличава контрола на фамилията основателка на "Самсунг" - най-големия южнокорейски концерн, за сметка на другите акционери. Операцията се разглеждаше като ключова за предаване на властта в "Самсунг" в ръцете на Ли Джае-йон.


#Пак Гън-хе #скандал #Самсунг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници