Фандъкова: Опасните сгради в центъра на София са над 115

Фандъкова: Опасните сгради в центъра на София са над 115
Фандъкова коментира и инцидента в понеделник, 11 юни, когато падна козирка на сграда върху терасата на виенска сладкарница в центъра на София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 115 са сградите в петте централни района в столицата, които са опасни, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„За район „Възраждане“ 74 са предписанията за опасни сгради, 24 са получили вече отговор“, каза Фандъкова пред Нова телевизия.

„В най-тежко състояние са сградите в район „Възраждане“, там има най-много сгради за премахване“, каза тя и допълни, че от миналата година са премахнати 27 опасни общински сгради. Тази година сме предвидили 12 сгради за премахване“, обясни столичният кмет.

Фандъкова коментира и инцидента в понеделник, 11 юни, когато падна козирка на сграда върху терасата на виенска сладкарница в центъра на София.

„За щастие няма пострадали. Основната ми мисъл е за сигурността на хората, особено по отношение на сградите. Това не е първият случай, няма да е и последният. Това се дължи на неподдръжка на сградата. На пръв поглед експертите установиха, че проблемът на сградата е в нарушен улук“, каза Фандъкова.

Създадени са преди време постоянно действащи комисии, които да наблюдават и да контролират как се поддържат сградите.

„Настоявам тези комисии да работят постоянно, защото сградите в центъра са стари“, посочи Йорданка Фандъкова.

„Комисия е проверила тази сграда, на която падна козирката, но не е установено, че има проблемен улук, защото има елементи, които прикриват този улук. Трудно би се установило това. Затова трябва да е задължителна паспортизацията на сградите – което означава да се направи подробен анализ и на конструкцията на сградите“, категорична е Фандъкова.

„Искам да подчертая, че собствеността е огромна отговорност. И това няма да спирам да го повтарям. Това е на първо място отговорност към вас самите“, каза тя и допълни, че от 100 лв. до 5000 лв. е глобата за нехайни собственици.

#Йорданка Фандъкова #Фандъкова #кмет на София #опасни сгради #събаряне #поддръжка #собственост #паспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници