Издирват агента, изготвил компроматите за Тръмп

Издирват агента, изготвил компроматите за Тръмп
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Бившият британски разузнавач Кристофър Стийл, изготвил досието с компроматни твърдения за избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, се укрива. Това предаде ДПА, като се позова на британски медии, пише 24 часа.

Преди да напусне дома си, Стийл помолил свой съсед да се грижи за котката му. Бившият служител на британската служба за външно разузнаване МИ-6 ръководи базирана в Лондон частна разузнавателна компания. 52-годишният Стийл бе назован като източника на документа от 35 страници, в който се говори за компрометираща информация за Тръмп, предаде БТА. 

Мъжът, който е през 90-те години на миналия век е бил агент на МИ-6 в Москва, от месеци е давал информация на журналисти за досието, твърди вестник "Дейли телеграф". Когато осъзнал, че самоличността му ще бъде разкрита, Стийл оставил котката си на един съсед, като му казал, че ще отсъства няколко дни. След това напуснал дома си в предградие на Лондон. Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон заяви, че е видял документа още през октомври, както и че му казали, че Стийл се страхува за живота си, защото е разгласил, че Русия може да е изиграла роля в избирането на Тръмп.

Целта на досието, което съдържа недоказани твърдения, било да се покаже, че избраният за президент на САЩ е уязвим на шантаж от руските служби за сигурност. Бизнес партньорът на Стийл Кристофър Бъроус нито потвърди, нито отрече компанията им да е автор на документа. Въпросната фирма - Орбис бизнес интелиджънс (Orbis Business Intelligence), основана през 2009 г., се рекламира като "водещ консултант в областта на събирането на корпоративна информация" с "глобална мрежа" от контакти. "Ние предоставяме стратегически съвети, изпълняваме операции за събиране на информация и провеждаме сложни, често трансгранични разследвания", пише на сайта на компанията.


#Кристофър Стийл #Доналд Тръмп #Орбис #компания #МИ-6

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници