Мюсюлманските ученички в Швейцария ще посещават уроци по плуване заедно с момчета

Мюсюлманските ученички в Швейцария ще посещават уроци по плуване заедно с момчета
Източник: BNews
A A+ A++ A

В Швейцария ученичките мюсюлманки ще трябва да плуват заедно с момчетата в училищния басейн. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург по дело, заведено от родители от швейцарския град Базел. Те отказваха дъщерите им да посещават задължителни уроци по плуване заедно с момчета, предаде БНТ.

През 2010 година швейцарскo семейство от турски произход е задължено да плати глоба в размер на около 1 400 долара. Причината - нарушаване на родителските им задължения, след като не изпратили дъщерите си - на 7 и 9 години, на задължителни уроци по плуване в училище. Според майката и бащата, проблем е присъствието на момчета в басейна, докато училището в Базел настоява, че ученичките могат да ги посещават с връстниците си от другия пол докато не стигнат полова зрялост.

Училищното ръководство е разрешило на момичетата не само да покриват цялото си тяло, но и да се събличат отделно от момчетата. Съдът в Страсбург призна, че решимостта на швейцарските власти да накарат ученичките мюсюлманки да участват в общи уроци по плуване не нарушава свобода на вероизповеданието. В същото време обаче 7-членният съдийски състав постанови, че подобни мерки осигуряват успешна социална интеграция.

Добрата новина според ръководството на училището е, че казусът се отнася само за 4 семейства, които оспорват правилата. Докато мюсюлманската общност в региона като цяло се съобразява с наредбите. Решението на съда може да бъде обжалвано в 3 месечен срок.

#мюсюлманки #Момчетата #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници