От полунощ влезе в сила примирието в Сирия

От полунощ влезе в сила примирието в Сирия
Източник: Alter Information
A A+ A++ A

От полунощ в Сирия влезе в сила примирието между режима на Асад и опозиционните групировки. Русия, Турция и Иран са гаранти на споразумението. От сирийската Обсерватория за правата на човека съобщиха, че в почти всички райони на Сирия примирието се спазва. Имало е само единични опити за нарушаване на мира, предаде БНТ.

След 6 години война, нова надежда за Сирия. Около 60 хиляди бунтовници слагат оръжие. Сирийският президент Башар Асад увери, че ще спазва споразумението. От полунощ сирийската армия е прекратила бойните действия във всички части на страната.

И преди е имало мирни споразумения, но никое от тях не донесе мир. Сега сделката е между режима на Асад и бунтовниците, и е подкрепена от държави, които са на противоположни позиции за бъдещето на Сирия - Русия и Турция.

Извън споразумението остават "Ислямска държава", сирийските кюрди и организацията "Аш Шам", приемница на "Ан Нусра". Споразумението е "крехко" и изисква много внимание, предупреди руският президент Владимир Путин.

Съединените щати са извън споразумението, но Вашингтон го приветства. Руският външен министър заяви, че Съединените щати също могат да се присъединят към споразумението, след като Доналд Тръмп приеме президентския пост.

Според Кремъл следващата стъпка са преговори в столицата на Казахстан. В тях освен страните от конфликта, ще участват Русия, Турция, Иран. На масата на преговорите вероятно ще седнат и представители на Египет, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания.

#Асад #Споразумението #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници