Над 55 хил. мигранти са напуснали доброволно Германия през 2016 г.

Над 55 хил. мигранти са напуснали доброволно Германия през 2016 г.
Източник: News.bg
A A+ A++ A

През 2016 г. общо 55 хил. мигранти и търсещи убежище са напуснали пределите на ФРГ доброволно – рекордно висок брой за последните 16 г., съобщава баварският вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от "Фокус".

По данни на Федералната служба за миграция и бежанци по-голямата част от напусналите са граждани на държавите от Западните Балкани, които нямат шанс за по-нататъшно пребиваване на територията на Германия. В замяна на решението си доброволно да се върнат в страните си на произход, мигрантите няма да бъдат наказвани със забрана за повторно влизане във ФРГ. От своя страна пък властите спестяват разходи по депортацията им, пише 24 часа.

Най-голямата група, напуснала Германия до ноември тази година, е албанската – 15 хил. граждани на балканската страна са се прибрали обратно в страната си. Следва групата на сърбите, която е съставена от около пет хиляди души. Ръст е регистриран и при доброволното напускане на Германия от афганистанци, иракчани и иранци.

Конкретно за афганистанците броят на предприелите пътуване назад към родината си се е увеличил 10 пъти, в сравнение с данните за предходната 2015 г.


#ФРГ #бежанци #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници