Делян Добрев иска проверка на „ядрения" заем за АЕЦ „Белене"

Делян Добрев иска проверка на „ядрения" заем за АЕЦ „Белене"
Делян Добрев обяви по време на петъчния парламентарен контрол, че ще поиска от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) за провери дали заемът е бил целеви. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще поиска проверка на „ядрения" заем за АЕЦ „Белене", изтеглен през 2004 г. от Националната електрическа компания (НЕК).

Делян Добрев обяви по време на петъчния парламентарен контрол, че ще поиска от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) за провери дали заемът е бил целеви, предаде „Медиапул".

Министърът заяви намерението си в отговор на въпрос на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, който още преди два месеца е поискал информация за това какви точно разходи са направени по проекта за строежа на АЕЦ „Белене", който бе спрян с решения на правителството и на парламента в края на март 2012 г.

Според Мартин Димитров трябва да се потърси отговорност от ръководството на НЕК заради това, че пари, предназначени за АЕЦ „Белене", са харчени за друго.

Синдикираният кредит от 250 млн. евро бе обявен като предназначен за предпроектни проучвания по проекта за строеж на АЕЦ „Белене", но по-късно стана ясно, че с тези пари НЕК е покривала и текущи нужди, включително строежа на хидровъзела „Цанков камък".

Плащането на главницата на заема, взет от няколко банки, водени от френската БНП „Париба", бе отложен с една година за май 2013 г., като по думите на Делян Добрев разсрочването е станало при по-добри общи условия от предишните.

Сега министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи, че по изразходването на парите от този заем са правени множество одити и нито един от тях не е констатирал нередности при използването на средствата.

По думите на Делян Добрев това означавало, че парите от кредита е можело да се харчат и за текущи нужди на НЕК.

За да се изчистят обаче всякакви съмнения около този заем, Делян Добрев щял да поиска нова проверка от АДФИ за естеството на заема, дали е целево предназначен за АЕЦ „Белене" и има нарушения при изразходването му. Той призова подобна проверка да поиска и Мартин Димитров.

#Делян Добрев #АЕЦ „Белене" #Мартин Димитров #НЕК #АДФИ #„Цанков камък" #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници