Диана Ковачева се хвали, че правосъдният еврокомисар я подкрепя

Диана Ковачева се хвали, че правосъдният еврокомисар я подкрепя
Министър Диана Ковачева многократно изтъква единомислието между България и ЕК реформата да влезе в сила от 2017 г., с което предизвика изумление у европейските партньори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг е похвалила България за приетия наскоро Закон за конфискация на незаконно придобито имущество по време на редовно заседание на министрите на правосъдието от ЕС в Люксембург в петък.

„Вивиан Рединг, комисар по правосъдие и основни права и заместник-председател на Европейската комисия, даде пълна подкрепа на министър Диана Ковачева за провежданите значими реформи в сферата на правосъдието“, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

От ведомството отбелязват, че Вивиан Рединг и Диана Ковачева споделят мнението, че Законът за конфискацията е „принос в посока развитието на европейски механизми за конфискация на нелегалните печалби от трансгранична престъпна дейност“.

Министерството обаче не съобщава нищо за реформата в съдебната система. Преди седмица говорителят на Европейската комисия Марк Грей за пореден път подчерта настояването на Брюксел България да въведе пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет още през 2012 г.

Министър Диана Ковачева многократно изтъква единомислието между България и ЕК реформата да влезе в сила от 2017 г., с което предизвика изумление у европейските партньори.

Иначе пред зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг Диана Ковачева е подчертала значимостта на предприетата от българското правителство важна стъпка в противодействието на корупцията и организираната престъпност с приемането на законодателство, което може да служи за отправна точка в предстоящите дискусии на ниво ЕС, посочват още от Министерството на правосъдието.

#Диана Ковачева #Вивиан Рединг #ВСС #Люксембург #Марк Грей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници