Бащата на загиналия в Горни Лом Михаил съди „Видекс“ за 350 хил. лв

Бащата на загиналия в Горни Лом Михаил съди „Видекс“ за 350 хил. лв
Източник: Videoclip.bg
A A+ A++ A
Опечаленият баща на загиналия при взрива в завода в Горни Лом 26- годишен Михаил съди фирам Видекс -АД за 350 000 лева обезщетение. Защитник на Димитър Димитров е адвокатът Александър Кашъмов от Програма „Достъп до обществена информация“, предаде 24 часа.
 
Вместо да търси компенсация от държавата той решил да направи първата стъпка за заслужена справедливост от самата фирма, собственик на барутната фабрика. „Възмутен съм, че първото наказателно дело във Видинския съд се проведе при закрити врата и не ме допуснаха да присъствам. Аз съм конституиран като заинтересована страна и съм равнопоставен с прокурора. Съдията обаче така решил“, оплака се пред репортер на „24 часа“ бащата.
 
Той е категоричен, че в никакъв случай няма да прави споразумение на всяка цена, ще търси справедливост по съдебен ред. Димитър Димитров счита, че държавата в лицето на държавни служители прави опит да защити преките виновници за трагедията от 1 ви октомври 2014 при мощната експлозия в завода в Горни Лом. В съда пък опитвали със събраните доказателства да се стигне до споразумение ако подведените под отговорност се признаят за виновни. Според Наказателния кодекс съдебните заседания се провеждат при закрити врата, когато има защитен свидетел или когато става въпрос за държавана тайна, също при малолетни и непълнолетни жертви на насилие.
 
За мен държавата също е виновна за тази човешка трагедия, казва Димитър Димитров. Налице нарушение на Отавската конвенция. А в член 5-ти от Конституцията на Р България се казва , че международните закони, ратифицирани от страната стоят над вътрешното законодателство. Ако тези противопехотни мини не бяха внесени за утилизация, то не би имало условия за взрива, коментира бащата.

#Видекс #Горни Лом #Александър Кашъмов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници