Първият соларен път беше открит във Франция

Първият соларен път беше открит във Франция
http://techgager.com/
A A+ A++ A

Първият соларен път беше открит официално във Франция от министъра на околната среда Сеголен Роаял. Изграждането му струва 5 млн. евро, съобщава френското издание „Льо Монд”, пише БТВ.

Фотоволтаичните панели са залепени върху асфалта на площ от 2800 квадратни метра близо до френско село.

Плочките от силиций, произвеждащи електричеството, са покрити с предпазен слой защитна смола, което ги прави способни да издържат на движението на всякакъв тип превозни средства, включително с тежки товари. Модулите са произведени от организацията "СНА".

Произведената енергия достига директно до местната дистрибуторска мрежа. Според организацията „Колас” площ от 20 m2 е достатъчна, за да достави електричество в домакинствата (без отопление), а 1 км оборудван път може да осигури еквивалента на консумация на улично осветление на град от 5000 жители.

Идеята за използване на светлинни панели върху пътната мрежа, с цел производство на електроенергия, без да се засягат земеделски площи или природата, не е нова. За първи път тя беше лансирана преди повече от десет години от двойка американци - Скот и Джули Бросау, които създадоха фондацията „Слънчеви пътища”. От тогава подобни инициативи бяха предприети в различни страни, включително в Берлин и предградията на Амстердам. До момента обаче експериментите бяха реализирани върху много малки участъци от пътя.

#Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници