Повече от 60% от транзитните шофьори не си купуват винетки

Повече от 60% от транзитните шофьори не си купуват винетки
News.bg
A A+ A++ A

Повече от 60% от транзитно преминаващите през територията на страната са склонни да рискуват и не закупуват винетни стикери, знаейки, че когато бъдат спрени от служителите на реда вероятността, да им бъдат събрани тези 300 лева глоба, които са по закон, е почти невъзможна.

Това заяви пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков, коментирайки приетите на първо четене промени в Закона за пътищата, свързани с въвеждането на компенсаторна такса, която ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътищата без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа, пише Агенция „Фокус”. „С въвеждането на тази компенсаторна такса, ако сега годишната винетка е 100 лева, а глобата – 300, някъде по средата трябва да бъде тази такса, но това тепърва ще се уточни. В порядъка на около 200 лева.

Хората, които са нарушители, ще могат да заплатят компенсаторната такса на мига, в противен случай няма да могат да напуснат страната”, подчерта Ненков. По думите му целта на предложените промени е по-добра събираемост на средствата. „Допълнителното, което е залегнало в законопроекта е, на самите ГКПП-та да има специализирани звена, къде митническите органи да продават винетни стикери”, обясни Ненков. 

#винетни стикери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници