Китай пуска по вода свой ледоразбивач до 2019-та

Китай пуска по вода свой ледоразбивач до 2019-та
Източник: Кросс
A A+ A++ A

В Шанхай започна строежът на първия китайски ледоразбивач. Морският съд ще бъде пуснат на вода през 2019 г., съобщи агенция Синхуа. Инженерите твърдят, че корабът ще се отличава с повишена мощност, което ще му позволява да преминава успешно през дебела ледена покривка. Планирано е корабът да бъде оборудван с най-съвременно оборудване, което ще го направи по-функционален, предаде Дарик.

Китай извършва изследвания в Антарктида от 1984 г. През последните години активността на китайските учени на Ледения континент се увеличи значително. Миналата година на най-южния континент на земята беше открита четвъртата китайска изследователска база, а беше избрано и мястото за издигане на петата.

Досега за полярни експедиции Китай използва придобития от Украйна през 1993 г. ледоразбивач "Сюелун", който засега е единствения в Поднебесната империя. Антарктида е много богата на природни ресурси. Там се намират най-големите залежи в света на каменни въглища и желязна руда, мед, олово, цинк, злато, никел, молибден. Според международни договореност до 2041 г. е забранено усвояването на тези ресурси.

#ледоразбивач #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници