Ген. Кирчо Киров: Войната в Сирия няма да приключи, ако военни от НАТО се намесят

Ген. Кирчо Киров: Войната в Сирия няма да приключи, ако военни от НАТО се намесят
http://www.nytimes.com/
A A+ A++ A

Включването на по-голям военен контингент на страни от НАТО в Сирия няма да допринесе за решаване на конфликта. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него се търсят възможности за мирен процес на преговори, но този процес ще бъде много дълъг и мъчителен.

Не е ясен балансът на интересите в Сирия и в района като цяло, продължават да съществуват други точки на конфликти като Ракка и Мосул, каза още ген. Киров. „Практически битката за Алепо решава много въпроси и на първо място укрепва авторитета и възможностите на режима на Асад. На второ място, Алепо прекъсва една стратегическа линия за воюващите в Сирия бойци на „Ислямска държава“, на Фронт ан-Нусра и другите екстремистки организации. Завземането на Алепо прекъсва потока, пътищата и възможностите за реализиране на потока от бойци към екстремистките формирования, прекъсва възможностите за снабдяване с въоръжение. Това е една от основните причина, заради които Дамаск и помощта на Русия концентрираха там основните усилия и за тях Алепо е стратегически важен обект“, каза още ген. Киров.

Той допълни, че освен процесите в Близкия Изток трябва с внимание да следим ситуацията в Турция. Тепърва там ще се засилват проблемите и следва да очакваме още терористични актове, коментира още ген. Киров. Според него създаването на европейска армия не е въпрос на обозримото бъдеще. Разделянето на функциите между НАТО и една евентуална армия на ЕС би било нещо трудно и тежко за ръководство, управление и финансиране, каза още ген. Кирчо Киров.

#НАТО #Сирия #ген. Кирчо Киров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници