Потенциалните инвеститори в Белене се стремят към „доплащане на разлики”?

Потенциалните инвеститори в Белене се стремят към „доплащане на разлики”?
БТВ
A A+ A++ A

Потенциалните инвеститори в проекта „Белене” без съмнение се стремят в договора им да влезе т.нар „доплащане на разлики”, което ще натовари изключително тежко българските фирми и домакинства – въпреки афишираната от правителството независимост на новата централа от държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия. Това се посочва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал, пише БТВ.

Работодателската организация обяснява, че това „доплащане на разлики” би означавало всичко, произведено от „Белене” да се продава на борсата, а индустрията и домакинствата да доплащат разликата от борсовата цена, която е значително под за мегаватчас до за мегаватчас проектна цена.

Според АИКБ, подобен сценарий би означавал ново вдигане на таксата „Задължения към обществото”, която се плаща заедно със сметките за ток заради договорите с ВЕИ централите и т.нар американски тецове.

„Вън от съмнение е, че най-напред следва да се актуализира енергийната ни стратегия, за да е ясно кога и дали изобщо ще се нуждаем от такива мощности, преди да се слагат нови заробващи подписи. Защото, ако до тук сме изгубили 2 милиарда, то с един такъв проект може да изгубим още 20 милиарда, доплащайки за разлики по милиард годишно през следващите 20 години. Не е ли по-добре да спрем дотук със загубите?”, питат работодателите.

#АИКБ #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници