Рекордьор на Гинес в България за височинни скокове във вода

Рекордьор на Гинес в България за височинни скокове във вода
Първата спирка от пътуването на Орландо Дуке бяха Чудните скали на язовир Цанево край Провадия. Снимка: ПР
A A+ A++ A

За първи път в България е световният рекордьор на Гинес и 9-кратният световен шампион на височинни скокове във вода Орландо Дуке.

Той пристигна в страната като част от международния проект за търсене на зрелищни места за височинни скокове във вода. Първата спирка от програмата му бе природният феномен Чудните скали край Провадия.

Три седмици преди началото на сезона в световните серии Red Bull Cliff Diving (RBCD) 37-годишният колумбиец Орландо Дуке пристигна в България в търсене на перфектната локация и още по-перфектния скок.

Той участва в проекта Cliff Search, комбиниращ техническите умения за височинен скок с уникалните природни забележителности по целия свят.

Българският принос в тази глобална инициатива включва четири невероятно красиви кътчета, които в следващите дни ще подложат на изпитание уменията на 9-кратния световен шампион Орландо Дуке и неговия домакин – скачачът Тодор Спасов.

Първата спирка от пътуването им бяха Чудните скали на язовир Цанево край Провадия.

Орландо използва възможността, за да упражни новите си скокове, амбициран да отвоюва обратно титлата в световните серии RBCD тази година.

Променливите климатични условия и ронливите скали не попречиха на двамата да изпълнят заплануваните атрактивни комбинации от 14 и 22 метра – височина двойно по-голяма от тази на олимпийските скокове във вода.

„Мястото, където вече скачахме, е невероятно красиво. Успяхме да направим някои доста добри скокове. Утре очаквам напълно различни условия и преживяване. Причината е, че скоковете съответно в сладка и солена вода изискват различен тип подготовка и техника на изпълнение“, коментира Орландо Дуке след първата дестинация Чудните скали.

Пътуването на Орландо Дуке и Тодор Спасов продължава на север към нос Калиакра, природния резерват Яйлата и каменната арка край Тюленово.

Орландо Дуке държи световния Гинес рекорд „Перфектните 10“, т.е. за момента е единственият скачач, чието изпълнение на състезание е оценено от всички седем съдии с най-високата възможна оценка „10“.

Това се случва през 2000 г. по време на световния шампионат по Cliff Diving в Каунолу (Хавай). Тогава от височина 24.4 метра Орландо изпълнява двойно задно салто в комбинация с 4 винта.

#България #Гинес #Провадия #нос Калиакра #Тюленово #Хавай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници