Обвиниха Дaнчев в палеж "по непредпазливост", поради липсата на доказателства

Обвиниха Дaнчев в палеж "по непредпазливост", поради липсата на доказателства
Източник: 24 часа
A A+ A++ A

Не се събраха доказателства, че Любомир Данчев умишлено е запалил тютюневите складове в Пловдив. По тази причина обвинението е преквалифицирано в по-леко - "по непредпазливост". Пожаро-техническата експертиза също изключи умисъл. Това заяви прокурорът Костадин Паскалев, предаде 24chasa.bg.

Той и колегата му Димитър Махмудиев се изправиха в пловдивския районен съд срещу единственият засега обвиняем - бездомникът Любо. "Няма поръчител на палежа при непредпазливи деяния", допълни обвинителят. Така тезата, застъпени веднага след палежа на 20 август, отпада. На въпроса как е пламнал 4-ият склад на ул. "Г. М. Димитров" Паскалев отговори: "От клиповете, предоставени от свидетели, се вижда как хвърчат огромни въглени от горящите сгради към четвъртия склад. Не съм виждал такъв голям пожар".

При това обвинение, ако се докаже извършителството на 45-годишния Данчев, максималното наказание е 5 г. затвор. Според прокурора Любо няма съучастник. "Това обаче не означава, че спираме да работим по тази версия. Има още едно дело в досъдебна фаза - за извършено престъпление от длъжностно лице, което е способствало за пожара, но не е участвало в него", уточни прокурор Паскалев. По думите му общински служител не си е изпълнил служебните задължения по обезопасяване на тези складове, макар те да са частни. Общината има надзорни функции върху културно-историческото наследство и е длъжна да даде предписания", обясни обвинителят.

"Нямам никаква вина. Набедиха мен, защото няма кой. Никой не ми е платил, за да паля складовете. Изпуших цигара, но я загасих в пепелника. Искам съдът да ме оправдае", заяви Данчев. Той допълни, че в ареста не се е отказал от цигарите, но бил напът да ги остави. Данчев обитавал един от изгорелите складове на ул. "Екзарх Йосиф" 13. Заселил се в него след излежаване на 1-годишната си присъда за кражба. Излязъл от затвора на 13 март т.г. Имал общо 4 присъди от 2004 г. досега. Настанил се на 4-ия етаж в сградата, от която тръгнаха пламъците на 20 август. Тя е собственост на италианската фирма "Р.И.П.А.", представлявана от бившия почетен консул в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Той не присъства в съдебната зала, но негов адвокат предяви граждански иск срещу клошаря за близо 3,7 млн. лева. Съдия Иван Калибацев не го допусна.

Данчев делял сградата на ул. "Екзарх Йосиф" с друг клошар - Лазар Даскалов. Той обитавал 3-ия етаж. В съседния склад пък живеел друг техен събрат по съдба - Филип Теофилов. Любо преспивал в склада и ходел да работи по заведенията, издържал се от дребни услуги. Във въпросния ден се прибрал в 6 сутринта, спал до 11 часа и излязъл. Преди това изпушил цигара и хвърлил незагасения фас в кошчето, където имало хартии. Отишъл в близката каравана на ул. "Иван Вазов" и почнал да бърше маси. Около 14 часа огънят станал видим и съседи от близките сгради се обадили на спешните телефони. Един от тях - д-р Иван Гайдаров, е категоричен, че пламъците излизали от помещението, обитавано от Любо. Така огънят бързо се прехвърлил върху съседните складове, долепени един за друг. Според експертизата не е възможно пожарът да е причинен от късо съединение, тъй като в трите склада няма електричество. По делото са изготвени общо 5 експертизи - две съдебно-психиатрични, една комплексна пожаро-техническа и две стоково оценъчни. Според тях нанесените щети са в размер на близо 12 млн. лева.

Процесът започна с изслушване на свидетели. Константин Бояджиев, управител на "Галакаси инвестмънт груп". Първи бе разпитан Константин Бояджиев, управител на "Галакси инвестмънт груп", чийто склад изгоря последен в злополучната нощ. "На 20 август бях в Хисаря. Охраната ме информира по телефона, че гори нашата сграда. Тя беше в добро състояние, но празна, не я ползвахме. Заключена бе с метална врата. Когато отидох на място, тя гореше. Спряхме тока, но цялата сграда изгоря. Складът е застрахован и чакаме оценка за щетата", обясни той. Делото продължава до 9-и декември с разпит на свидетели и вещи лица.

 

#Костадин Паскалев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници