Бунт сред консерваторите в Англия принуди Мей да разкрие плановете за Brexit-a

Бунт сред консерваторите в Англия принуди Мей да разкрие плановете за Brexit-a
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

Британският премиер Тереза Мей се съгласи за първи път да разкрие плановете си за напускането на ЕС пред депутатите, но поиска в замяна тяхната подкрепа за стартиране на преговорите за Брекзит в набелязания от нея срок до края на март догодина, предаде БНР. 

Депутатите в британския парламент ще имат възможност да гласуват по плановете на правителството за стартиране на Брекзит до края на март. Премиерът Тереза Мей даде съгласието си за публикуването на план за напускане на Евросъюза в опит да избегне възможен бунт сред депутатите от нейната Консервативна партия и загуба в Камарата на общините. От правителството се надяват този ход да убеди депутатите да подкрепят графика за стартиране на процеса на преговори. 

Лейбъристите в опозиция, които всъщност започнаха дебата по този въпрос, заявиха, че са готови да гласуват за определения срок, но само ако има прозрачност по плановете за Брекзит преди официалното начало на преговорите. Министърът за Брекзит в сянка Киър Стармър, подкрепен от някои консерватори, внесе процедура за обсъждане на въпроса, което ще стане днес в парламента.

Правителството от своя страна внесе поправка, в която дава съгласието си да разкрие неговата стратегия в замяна на одобрението на депутатите за набелязания срок до края на март. Лейбъристите и недоволните от министрите консерватори побързаха да обявят победа, но политическите наблюдатели на Острова отбелязаха, че съгласието на правителството да публикува план не означава обезателно, че то е готово да разкрие съществени подробности от неговата стратегия.

#Тереза Мей #ЕС #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници