Съдът в Пловдив възстанови заплатата на кмета на Ново село

Съдът в Пловдив възстанови заплатата на кмета на Ново село
Източник: Монитор
A A+ A++ A

 

Административният съд в Пловдив възстанови заплатата на кмета на Ново село, известен и като двойник на Стефан Данаилов, предаде БГНЕС.

В края на август тази година общинските съветници на Стамболийски гласуваха безпрецедентното решение на кмета на общината да намали драстично заплатата на Тодор Атанасов - дългогодишен кмет на Ново село. Вместо 1078 лева, месечно възнаграждение на Атанасов стана 420 лв. В предложението си кметът на Стамболийски Георги Мараджиев се аргументираше с това, че няколко дни поред го търсил, но не го намерил.

Административният съд в Пловдив, обаче, отмени тази заповед с решението си, в което се казва, че намаляването на заплатата е гласувано в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Кодекса на труда.

Решението е от 23 ноември т.г. Според магистратите, актът на местния парламент погазва оная разпоредба на Кодекса на труда, в която се казва, че работодателят едностранно може само да увеличава заплатите, но ако става дума за намаляване, необходимо е и съгласието на всеки работник - в случая на потърпевшия селски кмет, чието съгласие изобщо не е търсено. Сега Общинският съвет на Стамболийски може да обжалва пред Върховния административен съд решението. 

#Стамболийски #Тодор Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници