Саудитски принц иска отмяна на забраната жените да шофират

Саудитски принц иска отмяна на забраната жените да шофират
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

 

Саудитският принц и милиардер Алуалид бин Талал призова към „спешно“ прекратяване на забраната за жените в неговата страна да управляват автомобили. „Прекратете дебата: Време е жените да карат“, написа принцът в своя официален профил в Туитър @Alwaleed_Talal. Алуалид бин Талал е необичайно прям член на саудитското кралско семейство, който не заема политически постове, но е начело на Kingdom Holding Co, предаде БГНЕС.

Филантропът с кралска кръв отдавна е защитник на правата на жените в кралството, в което са в действие някои от най-големите ограничения за жените в света, и е единствената страна, където на представителките на нежния пол не е разрешено да шофират.

Във връзка с краткия коментар на принца в Туитър, от неговия офис излязоха с изявление, очертаващо мотивите му за подкрепа на края на забраната. „Забраната за шофиране на жените днес е въпрос на права, подобни на тези, които им забраняват образование или притежаване на независима идентичност“, гласи текстът. „Всички те са несправедливи актове на традиционно общество, далече по-рестриктивни от това, което е законно разрешено от религията.“

Принцът също е на мнение, че забраната има „икономическа цена“, тъй като жените трябва да разчитат „на външни“ шофьори на частни таксита. Дори ако техните съпрузи могат да отделят време, за да ги транспортират, това изисква от тях временно да напуснат офисите си и „подкопава производителността на работната сила“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници