Скоро ще можем да направим батерии от ядрени отпадъци и диаманти

Скоро ще можем да направим батерии от ядрени отпадъци и диаманти
Novini.bg
A A+ A++ A

Ядрените отпадъци са един от основните проблеми на околната среда, но скоро те ще се превърнат и източник на чиста енергия, съобщава БГНЕС.

Учените разработиха иновативен метод, с който да превърнат отпадъците в батерии с помощта на диамант. Според изводите на тяхното изследване, капсулирането на радиоактивен материал с малък обсег в синтетичен диамант ще може да генерира малък електрически заряд, дори като вредните лъчения са били изцяло блокирани. Въпреки че екипът е използвал никелов изотоп за провеждането на изследванията, той очаква да получи същите резултати и с употребата на въглероден изотоп, който се намира в графитните блокове в атомните електроцентрали.

Батериите няма да генерират много енергия, но тяхното дълголетие ще бъде продиктувано от живота на самата радиация. Изследователите са изчислили, че батерията на въглеродна основа ще генерира 50% от своята енергия за 5,730 години.

Най-вероятно, батериите ще бъдат използвани за дронове, пейсмейкъри, космически кораби и навсякъде другаде, където смяната на батерията е или твърде сложна, или невъзможна.

Всички практически реализации на проекта обаче, са позиционирани в неблизкото бъдеще и очевидно имат някои…основни проблеми. Най-малкото разходите. Диамантите са скъпи, така че надали ще бъде възможно да конвертираме големи количества ядрени отпадъци в батерии. Все пак откритието създава надежда, че отпадъците от ядрените реактори ще могат да бъдат имплементирани в нещо добро. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници