Учени доказаха, че котешки паразити променят сексуалните ни предпочитания

Учени доказаха, че котешки паразити променят сексуалните ни предпочитания
the4400.com
A A+ A++ A

Ако прихванете общ паразит с котките, това най-вероятно ще промени сексуалните ви предпочитания, твърди проучване на Факултета по наука към чешкия университет "Чарлз Юнивърсити" и Националният институт по психично здраве на Чехия. Виновникът, познат като токсопазма гонди, е вътрешно-клетъчен протозоен паразит, който доскоро беше свързван с шизофренията и изблиците на прекомерна ярост. Сега нови доказателства показват, че той увеличава склонността на хората към връзвания, садомазохизъм и други необикновени фетиши, пише БГНЕС.

Тъй като котките са единственият краен гостоприемник на токсоплазмата, това повлиява на мишките около тях като променя поведението им и ги кара да изпитат привличане към котешката урина, вместо отвращение. По този начин те намират лесно смъртта си в котешките лапи. В предишни проучвания, изследователите откриват също така, че паразитът променя експресията на някои гени, така че вместо да активира страх в мозъка на гризачите, котешката урина предизвиква у тях сексуална възбуда.

Това откритие кара чешките учените да изследват дали и хората биха реагирали както мишките. И дали няма да се почувстват сексуално привлечени към ситуации, които обикновено възбуждат у тях единствено чувство на страх, болка, отвращение.

Използвайки онлайн анкета със 700 въпроса за сексуалното поведение, изследователския екип проучил близо 37 000 участници от Словакия и Чехия. И от тях 741 са били заразени с котешкия паразит. Резултатите, публикувани в научния журнал "Еволюционна психология" посочват, че инфектираните участници са „изразили по-големи пристрастия към връзвания, сексуално подчинение или надмощие, фетишизъм, мазохизъм и желание да бъдат сексуално насилвани”.

Парадоксално обаче е, че заразените с паразита не са изразили желание да реализират подобно поведение и фантазии в реалния живот. Авторите на научното изследване смятат, че вероятна причина може да е влиянието на токсоплазмата върху секрецията на допамин в мозъка. Т.е ги кара да бъдат по-предпазливи, намалява импулсивността им и предразположението към експерименти. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници