Две минерални бани са ябълката на раздора между общински съветници

Две минерални бани са ябълката на раздора между общински съветници
MTB-BG.com
A A+ A++ A

София е създадена около минералните извори и те са дори в герба на града. Ние сме длъжници относно стопанисването и използването на минералните извори. Това заяви общинският съветник от БСП Милка Христова, пише БГНЕС.

Много отдавна сме обединени около тезата, че София има нужда от специална програма от използването на минералните извори и за превръщането им в източник както за балнеотуризъм, така и за развитието на културен туризъм и за използването на минералната вода за здравето на софиянци, обобщи Христова.

Какво ни се предлага с днешното решение - предлага се тези две бани да станат предмет на два проекта, наричани “изграждане и развитие на центрове за върхови постижения по ОП “Наука и развитие”, като за Горна баня се предвижда да се превърне в център по музеология, в който да се обучават научни работници, а банята в Овча купел да се превърне в център за изследване на минералната вода, посочи Христова.

Предлаганото решение по тази точка има две части - първата част е СОС дава съгласие СО да придобие минералната баня в кв. Горна баня и в Овча купел заедно с прилежащите терени. Тази точка мина без нито един общински съветник да не я одобри. Възраженията обаче са по точка втора - какво да бъде бъдещето на тези сгради.

11 общински съветници не са съгласни с това решение и считат, че използването на тези два обекта и предназначението им трябва да се вземе решение след едно широко обсъждане сред гражданите.

В момента сме в процедура по приемане на наредба за обсъжданията, където Столична община се опитва да тушира дефицитите в своята работа - липсата на широк контакт с гражданите и обратна връзка с техните желания, а това, което беше направено днес противоречи на всички тези намерения, каза още Христова.

“На практика беше взето решение две култови сгради, които трябва да бъдат достъпни и да се ползват от всички граждани, да се превърнат едната в център по музеология, а другата - в център за изследване на минералните води. С днешното решение сложихме кръст на възможността тези две сгради да се върнат към истинското си предназначение. Те са създадени в началото на миналия век. Банята в Овча купел е построена през 1905 с доброволни дарения от граждани и не върви след век с лека ръка да зачертаем тяхното предназначение", каза тя.

Христова заяви, че практически с тези два обекта се търси начин да се кандидатства по два проекта и да се усвои поредния транш без да се мисли че се променя предназначението на две сгради, които имат съвсем друг смисъл и функции.

Тези две сгради досега са били в капитала на Националната болница по рехабилитация, чиито принципал е Министерство на здравеопазването и досега не са били общинска отговорност. С днешното решение те ще се стопанисват от Столична община. Христова смята, че е прибързано да се решава какво да се прави със сградите.

Тя е на мнение, че може по реда на концесионирането или ПЧП да се разработят проекти ида се запази предназначението на тези две минерални бани. Освен това вече имаме и такъв опит, защото една част от Минералната баня в центъра на столицата е превърната в музей.

Тодор Чобанов - зам.-кмет по културата коментира, че след 25 г. бездействие държавата най-накрая е събрала воля и е предложила на местната власт да получи тези два обекта.

Чобанов изтъкна, че благодарение на гражданите е бил спрян опитът тези сгради да бъдат продадени. Около 4-5 млн. лв. са необходими, за да бъдат възстановени двете сгради.

Той обясни, че е подготвено едно проектно предложение в партньорство с различни институции, включително и Софийски университет като участието на общината е създаването на учебен център на лечебните свойства на минералните води с пълно запазване на балнеологичните функции на банята. Както и преди да е затворена, така и след като бъде реновирана, хората ще могат да посещават и ползват обекта. За банята в Горна баня има същата идея, но там съществува вече концесия, до чиито край остават около 15-20 години и нормализацията на старите функции е трудносъчетаема с договора на концесионера.

Чобанов заяви, че банята в Горна баня ще се ползва от три университета и четири института на БАН и НПО, които ще използват сградата за логистични и образователни функции и след ремонта ще се запазят всички функции на сградата и пълната възможност да се използва за балнеолечение. Ремонтираната сграда ще се използва за логистични и образователни цели и никой няма да се събира там. Чобанов коментира също, че двете сгради са в изключително тежко състояние и затова е необходимо да се побърза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници