Даниел Митов: Не са правени посланически предложения и назначения след оставката на правителството (Обновена)

Даниел Митов: Не са правени посланически предложения и назначения след оставката на правителството (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

В момента изобщо не се обсъжда номинацията на български еврокомисар. В МВнР това по никакъв начин не е тема. Това заяви външният министър в оставка Даниел Митов, пише БГНЕС.

Относно изказвания на турския президент Ердоган за Лозанския договор и какво е предприело МВнР или ще предприеме, Митов изтъкна, че вече веднъж е взел позиция, с която призовал президента Ердоган да ограничи границите на сърцето си до границите на турската държава. „Поредното възраждане на темата за ревизия на Лозанския договор е изключително притеснителна. Тя няма отношение към българските граници, но така или иначе в съвременния свят поставяне на границите като тема за разискване и ревизия е недопустимо”, категоричен е Митов.

Според него, ако тръгнем да се връщаме назад във времето, ще дойдем до момент, в който подобен тип ревизионистки геополитически изказвания ще ни доведат отново до войни, което никой не желае. „Светът в момента се ръководи от международно право, границите са свещени, каквито са договорени и няма право да бъдат променяни. Затова за пореден път призоваваме президента Ердоган да подреди собствената си държава и по никакъв начин не приемаме изказвания, които са насочени към ревизия на съвременни граници”, апелира Даниел Митов.

Той коментира и думите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която заяви, че е необходимо да се търси начин за възстановяване на авторитета на България, като посочи, че такава необходимост няма. „Ако някой иска да запази достойнството на държавата си и собственото си достойнство, когато правителството оттегли доверието си от него, е хубаво да се оттегли и да дадеш подкрепа за новоиздигнатия кандидат. Дали това ти харесва или не е съвсем друга тема. Така се пази лично и държавно достойнство, защото България стои над всичко, включително и над Бокова”, коментира Митов.

Външният министър увери, че е готов да установи приемственост между него и служебния кабинет. „Във всяка политика трябва да има приемственост. Готов съм да водя задълбочен разговор с бъдещия външен министър и с новоизбрания президент, да им разкажа по всяка една тема каква е логиката, по която се е движила българската външна политика, как е защитен българският национален интерес по всяко едно досие”, каза още Даниел Митов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници