По-строги мерки за комисарите в ЕК (Обновена)

По-строги мерки за комисарите в ЕК (Обновена)
Нова телевизия
A A+ A++ A

Европейският парламент прие резолюция „Стратегическите комуникации на ЕС като противодействие на пропагандата на трети страни”.

Като главни информационни заплахи са упоменати агенция Sputnik, телевизионният канал Russia Today, фондът „Русский мир" и подведомственната на руското външно ведомство федерална агенция „Россотрудничество".

Руският президент Владимир Путин осъди приемането на резолюцията и посочи, че Европа се опитва да „учи” Русия на демокрация.

Путин поздрави информационна агенция Sputnik и телевизионния канал Russia Today TV за ползотворната работа.

Резолюцията на Европейския парламент е „очевидно влошаване на разбирането на западното общество за демокрацията”, заключава Путин.

Резолюцията е препоръчителна за членките на общността. В нея се твърди, че Русия финансира опозиционни политически партии и организации в страните от ЕС като използва двустранните отношения с отделните държави, за да всява разкол в общността.

В резолюцията се изтъква, че Москва води „враждебна пропаганда” спрямо ЕС. Авторите на резолюцията приравняват противодействието на тази пропаганда с борбата срещу „Ислямска държава” и призовават Европейската комисия и членките на ЕС да осигурят допълнително финансиране на проекти за контрапропаганда.

Вносител на проекторезолюцията е полякинята Ана Фотига. Тя изтъква, че голяма част от обществения й живот по време на комунизма и след това е преминала в борба с насажданата от СССР риторика, а след това и с тази на Руската федерация.

Фотига подчертава, че винаги е смятала това за много опасно и че то заплашва суверенитета на отделните държави от ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници