АБВ иска оставката на консулът ни в Ниш заради грешни изказвания

АБВ иска оставката на консулът ни в Ниш заради грешни изказвания
http://www.bulgariasega.com/
A A+ A++ A

От АБВ настояват консулът ни в Ниш Едвин Сугарев да бъде отзован и уволнен за несъгласувани изказвания, съдържащи потенциал за крупен международен гаф, заяви Георги Кючуков, депутат от АБВ и член на комисията по външна политика по време на брифинг в НС, цитирайки писмо на лидера на партията Георги Първанов до премиера в оставка Бойко Борисов, пише БГНЕС.

На брифинга пред медиите ръководството на ПП АБВ и на ПГ на АБВ коментираха въпроси от вътрешен и международен характер на България.

В писмото на Първанов се изразява остро несъгласие с изявленията на генералния ни консул в НЕШ Едвин Сугарев. Той си е позволил между двата тура на президентските избори у нас да говори неща, които представляват недопустима намеса във вътрешнополитическия живот на страната. И съдържат скандални оценки за политиката на чужди държави с потенциал на крупен международен гаф, който може да влоши авторитета на България и отношенията й със съответните държави, цитира Кючуков текстове от писмото. Имаме ли въобще външна политика, кой я провежда и защо, запита той. Сугарев си е позволил да извършва директна противозаконна агитация в полза на един от кандидатите за президент на балотажа, направил е и внушения за възможна промяна на външнополитическата ориентация на страната, в случай, че другият спечели. Коментирал е в негативен план избирането на новия български президент и този на най-мощната държава в света и наш съюзник, като ги обвързвал по един крайно произволен начин с политиката на друга велика сила на Балканите.

Сугарев получава грантове от фондация „Америка за България”, напомни Кючуков. Но по този начин той всява раздор, както в отношенията между България и САЩ, така и между отношенията на България с Русия, а и на България с Молдова, допълни той.

Това някаква негова самоинициатива ли е, след като не е координирана тази позиция на Сугарев с нашето МВнР, запита депутатът от АБВ.

Станаха много подобни нерегламентирани прояви на наши дипломатически представители, каза той, и припомни случай във връзка с номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Друг случай е поведението на нашия посланик в република Турция, която се скрила публично и не присъствала на важна среща. А и си позволявала доста фриволни коментари по отношение на нашата политика и политиката на ЕС. Има ли външно министерство възможност да контролира дейността на нашите дипломатически представители извън страната, които действат и се явяват там от името на държавата ни, запита Кючуков.

Непремерени са претенциите на г-н Ердоган към България и към съседните страни, констатира депутатът. В негово вчерашно изявления той твърди, че Лозанския мирен договор не е догма и трябва да бъде преразгледан. Нашето външно министерство ще изискват ли повече информация за това негово изказване. И ако е вярно , трябва да се информира турската страна, че подобни прояви влошават отношенията между двете ни страни, подчерта Кючуков.

Тези казуси ни дават основание да се замислим с какво се занимава външното ни министерство, коментира и Георги Димитров , съветник в ПП АБВ. И той също постави въпроса дали г-н Сугарев е съгласувал изявленията си с МВнР. Коментира скандалното поведение на наши дипломатически представители и настоя за поемане на отговорност от министъра на външните работи, който би трябвало да си подаде оставката за това. Според него, има редица случаи на нередности в самото министерство, където дори се допуска т.нар. „лов на вещици” към определени негови служители. В списъка на новоназначените посланици преобладават много политически назначения, което ще задълбочи нарушаването на закона и ще нанесе пореден удар върху дипломатическата служба, смята Димитров. Като подчерта и отговорността към тези прояви и на президента Росен Плевнелиев.

Предстои България да осъществи председателството на ЕС през 2018 г., при което влияние ще имат и подобни кадри, изпълняващи функциите си на дипломати, без необходимата експертиза и компетенции. Питам, дори и да се спазва закона, има ли право министърът на външните работи в оставка да сменя хора на ключови постове във ведомството си броени дни преди да си отиде от тази длъжност, отбеляза Димитров.

Проф. Иван Станков говори за внесения законопроект за обявяване на комунистическия режим за престъпен. След като има подобни текстове, защо сега той се внася, време ли е за това и трябва ли да го обсъждаме в този момент. Хората искат да се спре вече разделението на българското общество, смята проф. Станков. Кои са престъпните режими? Ако се върнем назад в историята ще видим, че на българската държава са нанесени тежки рани, загуби във войни, не са ли това по-големи престъпления, запита той.А преходния период, какво се случи през това време? Нещата в българската икономика, в българското земеделие са ужасни и именно това трябва да обсъждане, предлага проф. Станков, а не малкото останали у нас комунистически символи. Ами да ликвидираме НДК тогава, да си захвърлим и дипломите, ако следваме тяхната логика. Вместо за разделение, сега трябва да говорим за обединение, но за да стане това ни е нужен един обстоен анализ на национална кръгла маса на всички проблеми по време на прехода.

Мариана Тодорова, депутат от АБВ и говорител на партията говори за предложените промени в Изборния кодекс след референдума . Трябва да се изчака решението на Висшия административен съд дали се приема референдума, каза тя. Но ако потвърди становището на ЦИК трябва да се направи широка експертна дискусия по този въпрос. За такива кардинални промени времето е крайно недостатъчно, смята Тодорова. И коментира определени моменти, които ще затруднят формирането на мнозинства в бъдещи народни събрания, както и проблеми с районирането.

Остава впечатлението, че Мая Манолова внася законопроект, в който иска да се реализира идеята за мажоритарно гласуване, но в него няма райониране, посочи Румен Петков. Ние ще я поканим на среща, за да ни обясни и утре при президента Плевнелиев ще питаме и него да ни проясни какво мисли по темата с районирането.Това НС е с нулево доверие и показа, че може да сменя правилата на играта или изборните правила по време на предизборна кампания, смята Петков.

За предстоящите парламентарни избори от АБВ не дадоха ясен отговор дали могат да се коалират с БСП. Не мисля, че БСП може да определя бъдещето на България, уточни, все пак, Румен Петков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници