Добрев: Русия има нови искания по финансовия модел на „Южен поток“

Добрев: Русия има нови искания по финансовия модел на „Южен поток“
По думите на министъра намалението от 11% вече действа, но документът не е окончателно подписан заради нови клаузи, които руската страна иска по проекта „Южен поток“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия има нови искания по финансовия модел на „Южен поток“, за да подпише споразуменията за отстъпка в цената на природния газ.

„Руската страна настоя да се подпише протокол, с който ние да се обвържем, да вземем окончателно инвестиционно решение за „Южен поток“ до 15 ноември“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти, предаде агенция „Фокус“.

Споразуменията за намаление с около 11% от 1 април са били изпратени от „Булгаргаз“ до руската „Газпром" преди около две седмици.

„Още по време на водене на преговорите поехме ангажимент да бъде подписано такова споразумение за вземане на окончателно инвестиционно решение. Сега обаче в това споразумение се появиха и други параметри, които касаят финансовия модел на проекта и които ние не можем с лека ръка да подпишем, защото искаме да защитим до максимална степен националния интерес. Затова ще подпишем това споразумение за инвестиционно решение тогава, когато сме сигурни, че сме защитили националния интерес и най-добрите параметри по този проект за България“, обясни Добрев.

#енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Русия #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници