Повече от 230 кенчета за година изпиват британските тийнейджъри

Повече от 230 кенчета за година изпиват британските тийнейджъри
lillybg.wordpress.com/
A A+ A++ A

Британските тийнейджъри изпиват по една вана подсладени безалкохолни напитки на година, сочи проучване, публикувано от британската благотворителна организация „Кенсър рисърч” (CRUK), пише БГНЕС.

Резултатите от изследването показват, че децата на възраст между 11 и 18 години консумират близо 234 кенчета с подсладени безалкохолни напитки всяка година. Това количество е достатъчно, за да напълни догоре цяла една вана и е с обем два пъти по-голям, отколкото на дете между 4 и 10-годишна възраст.

Извършено от Министерството на здравеопазването и Агенцията за безопасност по храните в Англия, проучването установява спад в размера на консумацията на вредни напитки от страна на децата под 10-годишна възраст – те изпиват само 110 кенчета на година. Въпреки подобрението, от благотворителната организация настояват правителството да приложи в най-скоро време превантивни мерки като т.нар. „данък захар”.

„Англия държи в ръцете си епидемия, необходимо е действие”, каза Алисън Кокс, директор по превенцията в CRUK.

Британският министър председател на Великобритания Тереза Мей вече задейства процедурата. Преди време тя предложи да бъде въведен т.нар. „данък захар”, който да намали процента на затлъстяване,стоматологични проблеми и диабет тип 2 сред подрастващите. Според реформата производителите на напитки ще бъдат задължени да плащат солен данък, ако в продуктите им се съдържат повече от 5гр захар на 100мл.

Повечето от големите имена в индустрията обаче се обявиха срещу закона, тъй като според тях стремежът към напитки с ниско съдържание на захар влияе негативно на бранша. Въпреки това до 2 години се очаква таксата да влезе в сила. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници