Откриха най-малката галактика спътник на Млечния път

Откриха най-малката галактика спътник на Млечния път
pictures11.ru
A A+ A++ A

Японски астрономи откриха рекордно малка и бледа галактика спътник на Млечния път. Обектът Virgo I се намира в съзвездието Дева и е на 260 000 светлинни години от Земята, пише БГНЕС.

„Това откритие говори, че Млечният път е заобиколен от стотици подобни мъгливи галактики джуджета, които се крият от нас в покрайнините на галактиката, във вътрешността на пръстен от тъмна материя, която ги заобикаля. Колко от тях съществуват и какви свойства притежават ние за сега не знаем, но тази информация може да ни помогне за разбирането на това как е формиран Млечния път и как тъмната материя е повлияла на неговото раждане“, каза изследователят Масаши Чиба от Университета в Тохоку.

Млечният път се намира в Космоса, заобиколен не от един, а от цяла свита галактики джуджета. Най-големите и известни от тях са т. нар. Малък и Голям магеланов облак, чийто диаметър не надвишава 13-14 хиляди светлинни години.

Чиба и неговите колеги са открили още една подобна малка галактика край Млечния път, която на практика не може да бъде видяна от Земята, тъй като яркостта и е стотици пъти по-малка от тази на звездите в галактиката.

За търсенето на подобни „невидими“ галактики японските астрономи са създали специална компютърна програма, която анализира плътността на звездните струпвания и определя тези участъци, които съдържат най-много звезди.

По този начин е открита и малката и тъмна галактика Virgo I, която се простира на разстояние от 130 светлинни години. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници