Мустафа Карадайъ: ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат

Мустафа Карадайъ: ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат
БГНЕС
A A+ A++ A

Това правителство беше излъчено порочно. Това НС е изчерпало възможностите за съставянето на различни мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Плевнелиев, пише БГНЕС.

ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат. Но при това НС различните варианти за съставяне на правителство са изчерпани. Още със съставянето на това правителство оставката беше предизвестена. Всички признаха президентските избори и никой не се съмнява в честността на тези избори. Освен президентските избори, в политическото пространство има и оставка на правителството. Тази оставка е закъсняла, добави Карадайъ.

Смесвайки двете тези, мисля, че някои хора се опитват да покажат, че има някаква извънредност в ситуацията, няма нищо извънредно, конституцията е ясна. Отива се на предсрочни избори. Ние сме видели различни предсрочни избори в последните години. Според нас, в ДПС, настоящият президент, чиито мандат изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на президентската институция, той няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес. Включително да съставя каквото и да се служебно правителство, включително и да участва във формирането на каквото и да е служебно правителство. Конституцията е ясна. На ход са политическите партии, каза още председателят на ДПС.

Има едни партии, които се самонаричат системни - нека поне веднъж освен самонаричането и действието им покаже, че са системни и да покажат, че могат да носят отговорност пред народа. Ние сме дали своя принос, обърнахме се към отделните политически субекти - основните партии, и от трибуната на НС призовахме в този преходен период да се постигне консенсус върху 3-4 неща. Няма нищо извънредно в тази ситуация. Тези партии, които се самонаричат системни, няма никакъв проблем в диалог да отидат на честни избори, каза още Карадайъ. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници