Вишеградската група: За да се справим с бежанския поток, трябва да връщаме мигрантите

Вишеградската група: За да се справим с бежанския поток, трябва да връщаме мигрантите
http://www.banker.bg/
A A+ A++ A

За да излезе от миграционната криза, ЕС трябва да се откаже от плановете за разселване на бежанци и да води политика на връщане на пристигналите на континента мигранти, заявиха вътрешните министри на страните от Вишеградската група Унгария, Полша, Чехия и Словакия на пресконференция след среща по въпросите на миграцията във Варшава, пише БГНЕС.

Полският вътрешен министър Мариуш Блашчак се обяви против идеята за разпределение на бежанците в страните от ЕС и тяхното прехвърляне там. „Смятаме тази система за неефективна, тя привлича постоянни миграционни потоци и задълбочава кризата, а не я разрешава”.

Вишеградската група е единодушна, че трябва да се наблегне на укрепване на външните граници и го прави, посочи Блашчак. Министърът изтъкна, че „Унгария действа в съответствие с правото и укрепва границите си, но несправедливо става обект на критика от някои партньори в Европа”.

Словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк изтъкна, че миграционната криза не е неочаквано събитие, а явление, за което има причини. Той допълни, че „някои страни не спазват правилата на Шенгенското пространство и други договорености и това предизвиква проблеми, с които се борим”.

Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер каза, че Вишеградската четворка не иска нищо ново, а единствено спазване на нормите от всички членове на ЕС. Трябва да се върнем в рамките на правото”, категоричен е Пинтер. Той съобщи, че през унгарска територия нелегално са преминали лица от 104 държави, в почти никоя от които няма война. „Единодушни сме”, каза Пинтер „и от политика на разселване искаме да преминем към политика на връщане”.

Предстои Вишеградската четворка да обсъди в полската столица миграционните проблеми и с представители на България, Хърватия, Словения, и Белгия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници