Делян Добрев: Няма инвеститор за АЕЦ „Белене“

Делян Добрев: Няма инвеститор за АЕЦ „Белене“
Според Делян Добрев, ако наистина е имало такъв интерес, той е щял да се появи, докато реализацията на проекта за втора атомна е била на дневен ред. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На този етап няма стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ като компания и име, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Чуваме, че има такъв проявен интерес“, коментира Делян Добрев, цитиран от „Фокус“, във връзка с информацията на председателя на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев.

По-рано той изрази убеждението, че проектът АЕЦ „Белене“ има търговска стойност и може да бъде започнат веднага, защото е извървян пътят на издаване на всички необходими разрешителни.

Богомил Манчев, който е и директор на компанията консултант по проекта „Риск Инженеринг“, обяви, че частен инвеститор проявява интерес към АЕЦ „Белене“ и дори е готов да поеме неустойките по договора с „Атомстройекспорт“.

„Нека първо видим детайлите по тази идея. Твърди се, че има западен инвеститор. Ние три години търсихме западен стратегически инвеститор и такъв не се появи. Нека да видим – ако има такъв, кой е той и какво е конкретното предложение, включително финансово“, каза в тази връзка Делян Добрев.

Според министъра, ако наистина е имало такъв интерес, той е щял да се появи, докато реализацията на проекта за втора атомна е била на дневен ред.

Министърът каза, че България винаги е изнасяла ток към съседните държави, когато е имало нужда от допълнително количество електроенергия, и това ще се прави и в бъдеще, например ако се стигне до режим на тока в Гърция.

Делян Добрев обеща до края на 2012 г. в България да има „истински работещ свободен пазар на електроенергия“.

Той посочи, че се работи по практическото разделяне на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания в следващите шест месеца.

Втората промяна е разширяването на обема на свободния пазар на електроенергия в България.

#електроенергия #„Атомстройекспорт“ #„Риск Инженеринг“ #Богомил Манчев #Булатом #Делян Добрев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници