ЦИК връчи на ген. Радев официалното решение за избор на президент

ЦИК връчи на ген. Радев официалното решение за избор на президент
Източник: Newspaper.bg
A A+ A++ A

Ще работя и ще отдам своите сили и енергия за демократична и просперираща България.Това каза новоизбраният президент на Република България ген. Румен Радев, по време на официалната церемония по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избор на президент и вицепрезидент на Република България, предаде Фокус.

Той благодари на всички, които са упражнили своя вот на тези избори. "Искам да благодаря на всички хора от ЦИК, които положиха неимуверни усилия за демократичното, честно и прозрачно провеждане на тези избори. Връченият ми мандат на мен и на г-жа Йотова е израз не само на признание за резултата от тези избори. Това е изключително отговорен и задължаващ акт.

Радев увери, че ще работи за "демократична и просперираща България". Той допълни, че няма политическа криза в България. По думите му в момента тече нормална конституционна процедура. „Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.“, коментира той.

На въпрос дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, ген. Радев заяви, че действащият президентът Росен Плевнелиев трябва да завърши своите консултации. „Един президент трябва да бъде готов на всякакви ситуации и да поема своята отговорност. Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция“, коментира ген. Радев. Той посочи, че ще бъде информиран и разчита на опита на президента Росен Плевнелиев.

Радев коментира още, че ще инициира срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система. Той уточни, че това ще се случи, когато се заговори за предсрочни парламентарни избори. Според Радев тези срещи трябва да се осъществят между председателя на Българския парламент, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и с инициаторите на референдума.

Ген. Радев прогнозира, че най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори. „Но нека не гадаем“, допълни той.

Председателят на парламента Цецка Цачева поздрави ЦИК за добрата организация на изборите. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева връчи удостоверенията на новоизбрания президент Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Алексиева заяви, че този акт е логичен завършек след провеждането на избори с висока избирателна активност. Заради сложната политическа обстановка, предизвикателствата пред президентската институция са немалко, каза тя.

На Радев и Йотова, Алексиева пожела да отговорят достойно на предизвикателствата, да работят за единството на нацията и съчетаването на усилията на институции, партии и граждански организации за мир и стабилност в страната и им пожела да бъдат гаранти за стабилност в страната.

При приемането на удостоверението Радев благодари на всички, които са гласували и на работещите в ЦИК за демократичните избори.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници