Средно 700 лв. са сметките за отоплителен сезон 2011–2012 г.

Средно 700 лв. са сметките за отоплителен сезон 2011–2012 г.
Едва от 10 до 15% от сметките на абонатите за отоплителен сезон 2011–2012 г. са готови, като срокът изготвяне на сметките в София е 5 юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сумата за отопление и топла вода е около 700 лева за 12 месеца според първоначалните данни, обяви Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.

„Едва от 10 до 15% от сметките на абонатите за отоплителен сезон 2011–2012 г. са готови, като срокът изготвяне на сметките в София е 5 юли“, обясни Ася Ангелова по БНР.

Тя посочи, че изравнителните сметки могат да се обжалват един месец след получаване на сметката.

„Сметката се предоставя на домоуправителя, след това той ги раздава на съгражданите си и оттогава тече 30-дневен срок за обжалване. Ако някой забележи някаква неточност, може да се обърне към фирмата топлинен счетоводител, която го обслужва“, каза Ася Ангелова.

По думите й изравняването веднъж годишно не създава същото усещане, когато се правят месечни отчети.

„С всяка следваща година гражданите все повече и повече се запознават с темата за дяловото разпределение и това води до все по-малко въпроси, по-малко се жалват хората. Повечето запитвания са във връзка с неотчетени абонати. Ако не са били отчетени абонатите, нека да се свържат с топлинния си счетоводител и да поискат нова дата за отчет“, коментира още председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители.

Крайният срок за това е три месеца след предоставяне на сметката на упълномощеното лице.

„Нека сега да се обадят, за да не получат няколко изравнителни сметки и да не стане объркване. Който на двете дати не предостави отчет и в срока до 5 октомври не потърси счетоводители и не бъде отчетен, му се начислява максимална енергия на отоплителните тела“, подчерта Ася Ангелова.

Според нея най-добрият начин, който е и в интерес на цялата кооперация, в която живеят гражданите, е те да потърсят фирмите и да бъдат отчетени.

Ангелова каза, че има градове, в които от години се прилага месечен отчет.

„Ние имаме всеки месец отчети и сега. Всеки месец ние влизаме в апартаментите и отчитаме. Това е начин, който работи, но по-добрият начин и който би осигурил реални отчети е радиоотчитането. Тогава имаме пак всеки месец отчети, но няма манипулация на уредите от страна на потребителите. Няма задължение за слагане на радиоуреди, всеки сам има избор какъв уред да сложи“, добави Ася Ангелова.

Между 5 и 10% са гражданите, които са избрали радиоуредите за отчитане към момента. Според Ася Ангелова дистанционното отчитане не е много по-скъпо в сравнение с физическото отчитане на уредите

„Месечната форма на отчитане е най-обективна и най-равномерно може да покаже какво е реалното потребление“, коментира пък Диан Червенкондев, заместник-председател на икономическата комисия в парламента.

Според него инвестицията за прилагането на дистанционното отчитане, което би улеснило ежемесечното отчитане на потреблението на енергия, може да се поеме от топлофикационните дружества или от фирмите за отчитане, освен от гражданите.

„Към настоящия момент предстои гледането и приемането на Закона за енергетиката, като срокът за спорните въпроси като отчитането на уредите, които трябва да се решат за топлофикациите, е до началото на следващия отоплителен закон. Ние сме закъснели със срока за изравняване на нашия енергиен закон с европейската директива“, допълни още Диан Червенкондев.

#Ася Ангелова #дистанционно отчитане #парно #топла вода #Диан Червенкондев #Закон за енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници