Дончев предлага мостовете да се ремонтират със заем отвън

Дончев предлага мостовете да се ремонтират със заем отвън
Вариантът със заем от някоя е много реалистичен на фона на добрата кредитна репутация на България, заяви Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Средствата за спешен ремонт на мостовете в България могат да бъдат осигурени чрез заеми при изгодни лихви от Световната банка или Европейската инвестиционна банка, предложи министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

„Бюджетът и европейските фондове не са единствените източници на средства за ремонт на мостовете в страната. Вариантът със заем е много реалистичен на фона на добрата кредитна репутация на България“, заяви Томислав Дончев по БНТ.

Министърът обясни, че е трудно да се осигурят средства чрез пренасочване на европейски пари от Оперативна програма „Околна среда“, тъй като това можело да стане за проекти, които са с екологичен ефект.

Според експерти от Европейската комисия е по-добре да се търсят резерви в ресорната Оперативна програма „Транспорт“.

„Пренасочването на средства по европейските програми не е толкова просто, като да прехвърлиш пари от една в друга преградка на портфейла“, коментира Томислав Дончев.

Той поясни, че дори част от европейските средства да бъдат пренасочени, те ще бъдат под една трета от цялата сума, необходима за ремонт на мостовите съоръжения.

По оценки на правителството са нужни 200 млн. лв. за нуждаещите се от спешен ремонт мостове.

По думите на Томислав Дончев 90% от строителните работи по Дунав мост-2 са извършени, до края на годината остават 10% от тях, което означава, че трябва да се забърза темпото на работа.

„Това е и срокът да се създаде българо-румънско смесено дружество за управление на съоръжението. В момента се водят разговори с Букурещ по въпроса, като засега се очаква Румъния да поеме ангажимент към пътния участък, а България – към железопътния“, обясни Томислав Дончев.

Според него следващата 2013 г. ще бъде изключително предизвикателна, защото ще трябва да се усвояват два пъти повече европейски средства, а в същото време трябва да навлезе в зряла фаза подготовката за следващия програмен период.

„Целта е повечето документи да бъдат готови преди средата на годината, защото след това предстоят и избори“, коментира Томислав Дончев.

#мостове #ремонт #заем #Оперативна програма „Транспорт“ #Оперативна програма „Околна среда“ #Европейска инвестиционна банка #Световна банка #европейски фондове #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници