Кралицата на Ашанти почина на 111 години. Обявиха пълен траур в кралството

Кралицата на Ашанти почина на 111 години. Обявиха пълен траур в кралството
Източник: Razkritia.com
A A+ A++ A

 

Кралицата на кралството Ашанти Нана Афия Коби Серва Ампем II, която има важно място в традиционалната власт в Гана, починал на 111 години, след като царува в продължение на 39 години. Съобщението за смъртта бе направено в четвъртък вечерта от двореца, предаде БГНЕС.

Обявено бе „с голяма тъга за смъртта на Вечната Нана Афия Коби Серва Ампем II”, след като още във вторник слухове за смъртта се появиха в местната преса. "Кралицата майка почина мирно в съня си в понеделник, 14 ноември", се посочва в съобщението.

Траурът ще трае една седмица от 24-ти ноември и "по традицията в Ашанти се забранява всеки друг траур и вдигането на шум в цялото кралство (цялата част на източната част на страната), до погребението на Ашантемаа. Кралицата майка имаше власт над 36 съветници от традиционалната власт в центъра на тази западноафриканска страна.

В царството Ашанти, което датира от осемнадесети век, кралското потекло се определя и кралицата майка посочи сина си Отомфуо Осей Туту II, който да замести на трона краля Ашантехене през 1999.

Има над 10 000 "кралици майки" повече или по-малко влиятелни в страната. Традиционно в Гана те имат властта да назначават или свалят лидери на общности.

Кралицата Ашанти бе най-силната традиционалистична фигура в страната и погребението й ще бъде голямо събитие в Гана. Датата няма да бъде обявена преди да бъде определена друга кралица майка от Съвета на мъдреците.

В Гана, както и в много от страните на юг от Сахара, ролята на традиционалните лидери е залегнала в Конституцията и въпреки че тяхната функция се свежда до почетното звание, морален авторитет и тяхното влияние върху живота на страната продължава да бъде особено важно.

Ашанти е голяма етническа група в днешна Гана. В средата на 16 век те образуват Конфедерацията Ашанти. Великобритания подчинява страната след война с местните, продължили от 1826 до 1896. Присъединена е към колонията Златен бряг. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници