Турция обмисля да премахне поста премиер

Турция обмисля да премахне поста премиер
www.sportidol.net
A A+ A++ A

Турция се готви да премахне поста на министър-председателя в рамките на предложението за нова конституция на страната, която ще въведе президентската система на управление.

Това заяви министърът на горите и водите Вейсел Ероглу пред държавната Анадолска агенция, пише БГНЕС.

По думите му „няма да има министър-председател в новата система“, която се очаква да бъде подложена на референдум догодина.

„В общи линии ще има президент и до него най-вероятно вицепрезидент като в САЩ. Ние може да имаме и повече от един вицепрезидент“, посочи още министърът.

Настоящият президент на Турция Реджеп Ердоган зае поста през 2014 г., след като беше премиер повече от десетилетие. В момента управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто съосновател е Ердоган, се нуждае от 330 гласа в 550-членния парламент, за да свика референдум за нова конституция.

Ероглу посочи, че по всяка вероятност предложението за нов основен закон ще бъде поставено на допитване следващата пролет с помощта на дясната Партия на националистическото движение (ПНД).

Противници на преминаването към президентска форма на управление посочват, че подобна промяна може да превърне Турция в авторитарна държава.

За момента все още не е ясен пълният текст на предложението, но Ероглу намекна, че министрите от кабинета може вече да не бъдат депутати. „Обмисля се система, в която законодателната и изпълнителната власт работят отделно“, каза той.

Министърът също така допълни, че президентът ще може да бъде обвързан с дадена партия, което означава, че Ердоган ще може да възобнови връзките си с ПСР, които беше принуден да прекъсне с идването си в президентството.

По думите на Ероглу следващите избори за парламент и президент ще се състоят през 2019 г., като не се очакват гласувания преди това.

Ръководителят на бюрото на в. „Хюриет дейли нюз“ в Анкара Серкан Демирташ, написа в свой коментар във вторник, че според предложените законодателни промени Ердоган ще може да остане на власт до 2029 г. Това прави два последователни петгодишни мандата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници