Проф. Карасимеонов: Плевнелиев трябва да сглоби правителството. Не може да има вакуум във властта

Проф. Карасимеонов: Плевнелиев трябва да сглоби правителството. Не може да има вакуум във властта
Източник: БНР
A A+ A++ A

Служебното правителство трябва да продължи да управлява и след влизането в длъжност на Румен Радев. Това коментира пред политологът проф. Георги Карасимеонов. „Сегашният президент трябва да направи правителството, да го сглоби, тъй като не може да има вакуум във властта", предаде Фокус.

По думите му трябва да имаме изпълнителна власт, за да може държавата да се управлява. "Ако той реши, може да го направи, това изцяло зависи от него, той не е задължен да го направи със съдействието на новия президент. Както разбираме, вероятно това ще бъде пътят, за да може да е стабилно това правителство, тъй като вероятно то ще продължи да управлява и след влизането в длъжност на новия президент и да не се налага той да прави собствено правителство. Това ще бъде вероятно пътят и това е най-разумният път“, каза още Карасимеонов.

Според него една от причините за резултата на президентските избори е изхабяването във властта на досегашното правителство. „Има едни дългосрочни аспекти, свързани с едно недоволство в българския народ, изразено в това, че след 26 години Преход все още няма качествено подобрение в жизнения стандарт, поне за големи части от населението. От друга страна, изхабяване във властта от страна на правителството, макар и коалиционно, но ръководено от ГЕРБ и от Бойко Борисов. Някои грешки бяха извършени от самата партия ГЕРБ и лично от Борисов във воденето на кампанията, някои тактически грешки бяха направени“, допълни проф. Карасимеонов.

Той коментира още, че няма да бъде изпълнена онази част от референдума в частта за мажоритарна система. "В този вариант тя действително не благоприятства по-малките и средни по големина политически партии и ще наруши сериозно представителството в един бъдещ парламент, ако се приеме в този вид, в който се предлага", каза още проф. Карасимеонов.

#Румен Радев #Георги Карасимеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници