Хърватският министър на отбраната посети Босна и Херцеговина. Отрече обвиненията за военни престъпления

Хърватският министър на отбраната посети Босна и Херцеговина. Отрече обвиненията за военни престъпления
Източник: euinside
A A+ A++ A

Седмица след като отмени пътуването си в Сараево в последния момент, хърватският министър на отбраната и вицепремиер Дамир Крстичевич е посетил град Меджугорие в Босна и Херцеговина. Медиите съобщиха миналата седмица, че той е разследван за военни престъпления в странат през 1995 г. и спекулираха, че той е отменил пътуването си , за да не бъде арестуван, предаде Balkan Insight, цитиран от Фокус.

Крстичевич заяви, че е пресякъл границата безпроблемно, както всеки път преди това. Той посочи, че не се страхува от арест заради сръбските обвинения, че е извършвал военни престъпления. Министърът е бил командир на Четвърта бригада на хърватската армия, която е победила хърватските сърби по време на операция „Буря“ през август 1005 г.

„Всяко престъпление трябва да се наказва. Но правосъдните органи трябва да са независими, трябва да са свободни от политически натиск. Не трябва да има дискриминация едни да бъдат преследвани по един начин, а други по друг“, заяви министърът. В Босна и Херцеговина Крстичевич се е срещнал с босненския си колега Марина Пендеш, която е уверила, че няма „избирателно“ преследване на някои хърватски ветерани за военни престъпления. 

#Босна и Херцеговина #буря #военни престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници