Саркози иска въглероден данъци върху американските стоки, ако САЩ излезе от споразумението за климата

Саркози иска въглероден данъци върху американските стоки, ако САЩ излезе от споразумението за климата
Novini.bg
A A+ A++ A

Бившият френски президент Никола Саркози призова Европа да наложи въглероден данък върху всички американски продукти, ако новоизбраният президент Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението за изменението на климата от Париж, информира БГНЕС.

Над 100 държави са ратифицирали парижката сделка от 2015г. за ограничаване на въглеродните емисии в усилията за справяне с изменението на климата. Тръмп, който отрича изменението на климата, обеща по време на предизборната си кампания оттегляне от споразумението.

Пред френската телевизия TF1 Саркози заяви: „Доналд Тръмп заяви – ще видим дали ще спази обещанието си – че той не желае да уважава заключенията на споразумението за климата от Париж. Добре, аз ще настоявам Европа да въведе данък въглеродни емисии по границите си, данък между 1 и 3%, за всички идващи от САЩ продукти, ако САЩ не приложат екологичните правила, които се налагат на нашите компании.“

Саркози, който отново е кандидат за президентския пост, също предупреди, че Европа не може да си позволи да бъде "слаба" или "наивна", когато става въпрос за свободно движение на хора и търговия, имайки предвид обещанията на Тръмп за извеждането на американския работник на първо място и предотвратяване заемането на работни места в Щатите от чуждестранни служители.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече речта на президента Барак Обама на парижките разговори за климатичните промени „едно от най-тъпите неща, които някога съм виждал, или вероятно най-наивното“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници