Една от първите картини на Констабъл се продава на търг

Една от първите картини на Констабъл се продава на търг
http://magna-aula.blogspot.bg/
A A+ A++ A

Маслена картина от Джон Констабъл от музея Тейт, върната на наследниците на ограбен от нацистите колекционер, ще бъде продадена в Кристис, Лондон на 8 декември, съобщава БГНЕС.

Прогнозната цена на платното е между 500 и 800 хиляди паунда. „Акостиране на лодка, Брайтън“ (1824), ще бъде продадена от наследниците на унгарския барон Ференц Хатвани.

Картината на Констабъл е била дарена на Тейт през 1986 г. от г-жа П.M. Рейнсфорд. Тогава се установява и празнината в произхода на произведението от 1908 до 1962 г. Преди няколко години претенция към произведението отправят наследниците на барон Хатвани и през март 2014 г. консултативна комисия във Великобритания препоръчва, картината да бъде върната. Скоро след това, Тейт предприе необичайна стъпка с молба към комисията да обмисли допълнителни доказателства, но през септември 2015 г. тя потвърждава първоначалното си решение. Тейт предаде произведението на полицията по-рано тази година.

Това е една от първите творби на художника от посещенията му по южния бряг на Англия. Тя е наследена от дъщерята на Констабъл, Изабел, която умира през 1888 г. След това е продадена на Кристис през 1892 г., на Уолтър Доусуел, арт дилър от Лондон, преди вероятно да бъде закупена от барон Хатвани.

Произходът, описан от Кристис, посочва, че картината е придобита от барон Хатвани през 1908 г. и е "плячкосана след германското нашествие в Унгария през 1944 г.". През 1942 г., когато Будапеща е заплашена от бомбардировките на съюзниците, колекционерът слага „Акостиране на лодка, Брайтън“ (заедно с други произведения) в трезора на унгарската държавна кредитна банка, която по-късно е разграбена.

През 1947 г. баронът бяга в Париж за да се спаси от комунистите и умира в Лозана през 1958 г. Той има четири деца и техните потомци подават заявление за връщане на картината. С оценка от 800 000 паунда, творбата на Констабъл, е сред най-скъпите произведения от 20-те дела, разгледани от консултативната комисия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници