Генова: Първата година на "ЗТ-Тенис Тийм Талант" беше много успешна

Генова: Първата година на "ЗТ-Тенис Тийм Талант" беше много успешна
Източник: Sportal.bg
A A+ A++ A

 

Ръководството на БФ Тенис обяви, че първата година на програмата „ЗТ – Тенис Тийм Талант" е изключително успешна. Началото е поставено през 2016 г, като проектът има амбициозната задача да помага за развитието на най-добрите млади състезатели. Чрез него се обезпечава тяхното участие в реномирани международни турнири. Децата пътуват с треньор и са обособени като отбор, а световната практика е доказала, че това е най-правилният подход за развитие на талантите, предаде БГНЕС.

„Резултатите не закъсняха – през август националният ни отбор за момичета до 12 г. спечели отборната титла на Европейската лятна купа – успех, който не е постиган от 38 години. И трите участнички в отбора - Катерина Димитрова, Денислава Глушкова и Стела Пеева – са част от проекта „ЗТ”, каза в Пресклуб България генералният секретар на БФ Тенис Катерина Генова. Тя допълни, че за отличното си представяне европейските шампионки и най-успешният ни състезател при момчетата Динко Динев като награда ще участват в най-силния международен турнир за деца „Ориндж боул” в САЩ.

Катерина Генова поясни, че се е заложило и на иновативен подход спрямо менталната подготовка на състезателите, които работят с психолога Николай Ганчев. Благодарение на проекта „ЗТ” децата успяха да разкрият потенциала си при наличието на голяма конкуренция на техни връстници от цяла Европа. Те участваха в 48 състезания, като спечелиха 21 купи, а в още 7 турнира достигнаха до финала.

Отговорникът на отдел „Развитие” при БФТ Пресиян Коев уточни, че през тази година „ЗТ” се утвърди като една от най-успешните програми за подкрепа на подрастващи състезатели в българския спорт. Това е причината от 2017 г обхватът на проекта да бъде двойно по-голям. Треньорите в двете възрастови групи са млади и амбициозни специалисти. Йордан Кънев ще води „А” отбора до 14 години, а Крум Крумов – „Б” отбора. Новите попълнения са Валентин Димов и Даниел Ангелов, които ще водят съответно „А” и „Б” отбора до 12 години.

Вече са известни и първите състезания, в които младите таланти ще участват през 2017 г. „А” отборът до 12 години ще започне със смятания за най-силен турнир в света в тази възраст - Open Super 12 Auray във Франция, а „Б” отборът ще бъде в Португалия. Първият турнир за „А” отбора при 14-годишните ще бъде в Сен Женевиев /Франция/, за „Б” отбора – в Букурещ /Румъния/. Личният треньор на най-добре представилия се състезател ще получи премия от 1000 лв. 

#БФ Тенис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници