Щайнмайер пристигна в Турция. Срещна се с турския му колега Чавушоглу

Щайнмайер пристигна в Турция. Срещна се с турския му колега Чавушоглу
Източник: News.bg
A A+ A++ A
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и турският му колега Мевлют Чавушоглу влязоха в публични пререкания по време на посещението на германския дипломат в Турция. Снощи Щайнмайер заяви, че ще се опита да продължи диалога с турското ръководство, въпреки разногласията относно правосъдието и върховенството на закона в Турция, предаде БНР.
 
При пристигането си в Анкара тази сутрин той увери, че Германия и Европа подкрепят Турция в борбата срещу терористите както от „Ислямска държава“, така и от Кюрдската работническа партия, но са обезпокоени от масовите арести и отношението към медиите в Турция. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза от своя страна, че на турците им е дотегнало от снизходителното отношение в преговорите за присъединяване към Евросъюза.
 
Чавушоглу допълни, че има дела срещу 4 500 членове на ПКК в Германия, но само трима са били изпратени обратно в Турция. Щайнмайер отговори, че не му е известно наличието на такива дела. Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Турция се засили, след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу кюрдски терористи. Съпредседателите на Демократичната партия на народите Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са само двама от десетките хиляди задържани след неуспешния опит за преврат от 15 юли.
 
"Мисля, че е не само добре, но и вече крайно време да спрем да си говорим с турското правителство по телефона или през телевизионните камери. Тези разговори няма да са лесни, но имаме много за обсъждане. Затова ще се опитаме да използваме деня по най-добрия начин", коментира Щайнмайер.
 
В доклада си от миналата седмица Европейската комисия постави под въпрос пасването на масовите арести с принципа на законността. От своя страна, турските лидери обвиниха Европа и конкретно Германия, че дават подслон на терористи от ПКК и организацията на проповедника Гюлен. Въпреки това по време на вчерашните дискусии на външните министри в Брюксел именно Германия заедно с Франция парира опита на Австрия да наложи прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. 
 
"Турция е твърде важна за нас, за да си позволим да спрем диалога с нея, особено в този момент", заяви Франк-Валтер Щайнмайер. В Турция живеят близо 3 милиона сирийски бежанци. Европа разчита, че турските власти няма да допуснат повторение на мигрантска вълна отпреди година.

#Франк-Валтер Щайнмайер #Мевлют Чавушоглу #ПКК #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници